• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

19. фебруар 2021.

Наjбоље из Врања, винариjа "Алексић": Породичне вредности и љубав према вину

Ово ниjе само jош jедна прича о успеху. Нити jе прича о младости и ентузиjазму. Ниjе ни о срећи. Ово jе прича о визиjи и љубави према ономе што радите, о плановима коjи су оствариви, о поштовању породичних вредности, о заjедништву и слози, коjи заиста могу да покрену свет.

Породица Алексић jе добро позната Врањанцима. Препозната и у Србиjи и региону. То су вредни и марљиви људи, већ неколико децениjа у приватном бизнису. Богатство Драгана Алексића не огледа се, понаjпре, у Фабрици сточне хране “Нутрико” засноване на природном концепту исхране домаћих животиња. Нити у хектарима винограда. Или у засадима првокласне винове лозе. Његово богатство су Драгана, Маjа и Мариjа, његове ћерке коjима jе пренео очараност вином и виноградарством.

Љубав према вину jе њихова породична традициjа, и део њиховог детињства и одрастања. “Нас три смо прва генерациjа у породици, коjа се комерциjално бави вином. Иако смо званично регистровали винариjу много раниjе, своjим почетком сматрамо излазак на тржиште 2012 године. Наша поjава  била jе ван свих тадашњих неписаних правила. Жене као власнице винариjе, излазе на тржиште са 7 етикета и 100.000 боца. Данас, само девет година касниjе, винариjа jе у самом врху на тржишту вина Србиjе, са 14 етикета и 500.000 боца“, каже Маjа Алексић Илић.

Три сестре одрасле су у предузетничкоj породици. Њима су од наjраниjег детињства усађене радне навике. Мото родитеља да су „њихови запослени наjвећи капитал“, примењуjу и данас. Тим винариjе „Алексић“ чине млади људи, неки од њих од самог почетка, сви на истом задатку, а то jе пласман квалитетних вина широм региона и задовољство краjњих купаца.

Винариjа „Алексић“ jедна jе од три наjвеће у Србиjи по производњи вина.  Данашња производња достиже 500.000 литара пенушавих, белих, розе и црвених вина. Поред интернационалних сорти, chardonnay, cabernet sauvignon, sovignon blanc, у асортиману Алексића су и домаће Тамjаника, Смедеревка, Вранац. Подизањем нових засада, биће проширен и асортиман сорти. Тренутно jе под засадом 20ха на парцели од 69ха. Винариjа jе добитник броjних признања на саjмовима широм света. На полицама jе преко 90 награда, коjе су, како истичу, потврда за залагање целог тима.

На питање да ли jе винариjа „Алексић“ своjеврсни бренд Врања, Маjа Алексић Илић категорично истиче: „Апсолутно jесте! Врање има дугогодишњу традициjу у производњи вина и грожђа. Ми смо тренутно jедина винариjа са нашег подручjа. Ако не наjвећи, онда сигурно jедан од наjвећих приватних произвођача. Наш наjпознатиjи и наjпродаваниjи производ jе „Жути цвет“, коjи jе и добио име по симболу града - жутом цвећу“.

Она додаjе да њихов успех итекако утиче и на промоциjу женског предузетништва. „Jош увек се код нас деле делатности на мушке и женске. Жене предузетнице пролазе кроз исте проблеме као и мушкарци. Можда нас jе мање, али предузетничке муке су исте за све. Ми смо ту да своjим примером охрабримо све коjи имаjу дилему да ли ући у предузетнички посао или не“, каже Алексић Илић.

Упркос кризи изазваноj пандемиjом коронавируса, у винариjи Алексић не посустаjу. У плану jе ширење засада на преосталих 50ха, развоj агротуризма, промоциjа нових производа. Виноградарство и производња вина jе љубав коjа обузима и преокупира. „Наша jе жеља да се овим послом баве и деца наше деце“, наглашаваjу.

Маjа на краjу истиче да рецепт за успех не постоjи. „Морате имати jасну идеjу, морате бити упорни и истраjни. И тада сте на пола пута, друга половина jе срећа. Веруjте у себе!“, порука jе из винариjе „Алексић“ из Врања.