• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

25. март 2023.

Најбоље из Врања: Стефан Здравковић - Принц од Врање

Ово је прича о Стефану Здравковићу, талентованом младом Врањанцу, који је на музичку сцену Србије и региона закорачио крупним корацима. Наиме, својом песмом ,,Цвет са истока'', којом се представио на избору за ,,Песму за Евровизију'', Стефан је освојио велике симпатије публике. И поред тога што неће представљати боје наше заставе на Евровизији у Ливерпулу, он је победник и то гласовима публике. Рођен је у Врању 1993. године, међутим, још као осмогодишњак, са породицом се сели у Београд, где завршава основну школу и шесту Гимназију, а потом и Филолошки факултет, тачније норвешки језик. Од малена знатижељан и свестран, Стефан је музиком почео да се бави још као тинејџер. ,,Музиком се бавим од 2009. године. Увек сам био певач, иако сам каткад свирао и гитару и бубњеве. Почео сам у средњој школи и кроз године рада и сарадње са многим музичарима стекао сам довољно самопоуздања да се опробам и у соло каријери. Kада сам 2020. добио главну улогу у мјузиклу “Jesus Christ Superstar” добио сам велики ветар у леђа да се опробам и на многим фестивалима у Шпанији, Италији, Kазакхстану, Литванији, Малти, Белорусији, Бугарској итд. На већини фестивала сам освајао Гранд - При награде и коначно сам се представио и домаћој публици у на фестивалу ,,Песма за Евровизију”, каже Стефан Здравковић.

Његово Врање и Врањанци посебно су поносни јер где год се појави Стефан отворено прича о свом родном граду и својим коренима, а посебно су поносни што је на музичку сцену ступио као ,,Принц од Врање''. ,,Чињеница да сам из Врања носи са собом јужњачки темперамент и ту душу коју само ми имамо, то није нешто што може речима да се објасни, просто је нешто наше што се осети, а мој задатак је да то кроз песму и музику пренесем. Данас ми је псеудоним ,,Принц од Врање” и Врање је самим тим део мог идентита где год да се појавим. Сматрам да имамо велику културну баштину која ће тек добити својих пет минута у јавном простору и да ће део нашег идентитета заголицати машту читавом свету'', истиче Стефан Здравковић.

Kада су музички правци и жанрови у питању наглашава да је слушао и правио различиту врсту музике, јер генерално воли музику. Ипак, као узоре издваја неколико певача, то су: Станиша Стошић, Eddie Vedder и Здравко Чолић. Последњих пар година наступио је на бројним фестивалима у земљи и региону и својим моћним гласом и интерпретацијама остављао без даха, како публику, тако и чланове жирија. Желели смо да сазнамо који од фестивала и наступа, пре избора за песму Евровизије, би издвојио посебно. ,,Фестивал у Kазакхстану бих издвојио посебно као најспецифичнији, с обзиром на то сам певао песму на казашком језику о једном, њима значајном, догађају у историји. Kако бих осетио емоцију песме и њиховој публици то боље пренео, морао сам да истражујем доста о њиховој историји, значају саме песме и текста, као и да озбиљно порадим на изговору текста саме песме. Међутим, избор за ,,Песму за Евровизију'' такмичење је које је било најважније у мојој каријери до сада, јер је то први пут да се широј јавности у Србији представљам. Значило ми је јер у Србији планирам да градим каријеру и најбитније је да ме публика овде прихвати. И хвала Богу да смо у томе успели. Јако сам захвалан народу и са својим тимом већ сам кренуо да радим на новим песмама, јер смо отворили врата у читавом региону и желимо да људима представимо нове песме, а и ја желим да наступам и стварам нове успомене. Оно што предстоји јесте фестивал ,,Београдско пролеће” које ће се одржати 22. априла, где ћу извести нову песму ,,Дивна”.

Веома свестран и амбициозан Стефан Здравковић свестан је да својим наступима и појављивањима у јавности и те како може допринети већој промоцији свог родног града. ,,Нема много прилика да се за Врање чује у медијима, нажалост. Врање је јако богат град, један од најбогатијих, што по питању културне баштине, што по питању туризма. Мени је Врање пружило најлепше детињство које ми је помогло да данас будем особа која јесам, и ја ћу свим својим срцем покушати да Врању дам макар исто толико љубави, ако не и више'', истиче Принц од Врање. Колико је његова љубав према родном граду велика говори и податак да му је, заједно са пријатељима – Врањанцима, посветио и песму ,,Моје лепо Врање''.

Kаже да му је много значила подршка породице и људи из Врања, као и остатка Србије. ,,Kада вас најближи круг људи подржи, онда је заиста небо граница. Данас, када знам да је мој град поносан на мене и све што радим, учинићу све да се о Врању заувек са поносом прича где год да крочим'', искрен је овај талентован и надасве харизматичан младић. Има пуно планова за будућност и иако је професор норвешког језика, признаје да ће му ипак у наредном периоду музичка каријера бити приоритет. ,,Што се музике тиче следећи пројекат је ,,Београдско пролеће”, а након тога следи још већа ствар. Трудићу се да сваки следећи пројекат буде већи од претходног. Са друге стране још увек предајем норвешки језик. Сада завршавам израду сајта, и планирам да тај посао подигнем на један виши ниво и да ме, поред музике, људи препознају и у тој области'', подвлачи Принц. И свима, а пре свега младим људима поручује:,,Будите своји. Признајте себи шта је оно што највише волите да радите. Онда будите упорни и стрпљиви са тим, јер је питање времена када ћете постићи оно што желите, остварити своје снове, а можда и више од њих''.