• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

6. новембар 2020.

Наjбоље из Врања, Кристиjан Стошић: „Од свих победа, наjдража ми jе на Београдском маратону''

Кристиjан Стошић, врањски маратонац, прави jе пример како се упорношћу, уз много рада и труда  може доћи до жељеног циља. „ Љубав према спорту родила се у моjоj десетоj години, тачниjе пратећи олимпиjске игре у Барселони 1992. У том периоду много људи из краjа „трчкарало’’ jе на Градском стадиону, па сам се и jа прикључио. Међутим, како у том периоду ниjе било атлетског клуба у Врању, почео сам да тренирам рукомет. Уз оваj колективни спорт, редовно сам трчао, тренираjући на таj начин и потаjно се надаjући да ћу jеднога дана наступити за неки атлетски клуб’’, прича оваj тридесетосмогодишњи маратонац из Врања. 

Након завршене основне школе Кристиjан Стошић се сели у Београд и наставља своjу спортску кариjеру у Атлетском клубу „Комета’’. Ту остаjе 14 година уз тренера Горана Домазета, да би се на позив великог атлетског стручњака Славка Кузмановића, обрео у Атлетском клубу „Младост’’ у Ужицу. Ту jе Кристиjан Стошић провео наредних шест успешних година тренираjући уз нашу прослављену атлетску звезду Оливеру Jевтић. У међувремену у његовом родном граду, Врању, оформљен jе клуб „ Врањски маратонци’’ и он се на позив приjатеља прикључуjе клубу, за коjи и сада наступа. 

Кристиjан Стошић jе и српски репрезентативац, а први наступ имао jе jош 2008 . у планинском трчању. „ Од тада  сваке сезоне наступам за државни дрес почевши од кроса, преко полумаратона, маратона, планинског трчања, скаjранинга до воjне репрезентациjе у маратону... На преко 600 наступа на званичним такмичењима окитио сам се броjним одличjима. Ипак, од свих тих трка наjдража ми jе победа на Београдском мартону, државни рекорд на 50 км, као и наступи на светским, европским и балканским првенствима за државни дрес’’, каже Кристиjан Стошић. 

У мору награда коjе jе освоjио jе и jедна од наjчудниjих награда, то jе прави живи ћуран за победу на Jагодинском маратону.

Врањски маратонац наглашава да jе бављење овим спортом за њега прави изазов и прави избор jер jе, по њему , то спорт кроз коjи можес спознати самог себе у сваком смислу те речи. Тренира редовно шест дана недељно уз обавезну паузу, а километража се креће од 15-30 км, у зависности од периода у сезони и од трке за коjу се припрема. „Наjвећа подршка на том мом путу jе породица, без њихове подршке све ово не би имало смисла, а ни успеха. Поред породице ту су приjатељи, клуб, руководство града. Када имате такав тим иза себе успех jе загарантован’’, истиче врањски маратонац Кристиjан Стошић. 

Младим  људима поручуjе да кроз тренирање било ког спорта могу да спознаjу себе, откриjу неке своjе способности за коjе ни сами нису свесни да их имаjу, уз све то упознавање занимљивих људи, стицање нових приjатељстава и наравно броjна путовања широм света право су богатство за сваког човека понаособ.