• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

5. фебруар 2021.

Наjбоље из Врања: „Газдинство Стаjић''- козjи сир из Врања на трпезама широм региона

Деjан Стаjић из Врања светли jе пример младог човека, економисте, коjи се по завршетку школовања вратио у родни град и кренуо да гради кариjеру на дедовини. У селу Топлац, 7 километара од града Врања, основао jе „Газдинство Стаjић'' и са породицом започео сопствени посао у производњи сирева. „Вратили смо се своjим коренима и имању, са циљем да спречимо зарастање прелепих ливада у шуме, као и да некада обрадиве њиве зарасле у коров претворимо у пашњаке. Уз пуно труда успели смо да им вратимо њихов стари - природни сjаj и основали „Газдинство Стаjић”, прича Деjан како су изгледали њихови први кораци.
У октобру 2016. године на газдинство су стигли и први станари. Били су то две козице Алба и Лика, као и шваjцарски овчар, стар тек два месеца, пас Рицо. Тако jе све почело. Стаjићи су се бескраjно радовали jер jе њихов долазак значио да сан постаjе стварност. Иако jе нова стварност носила са собом броjне проблеме, позитивна енергиjа коjом животиње зраче водила их jе напред.
„Врање jе релативно мали град и неретко било jе негативних коментара, коjи су се односили на моjе пословне потезе. Нисам се обазирао на све то jер сам истовремено имао велику подршку наjпре породице, а потом и великог броjа успешних, пословних људи коjи су били ту да ме посаветуjу и да ми пруже помоћ како бих наставио даље ка свом циљу’’, сећа се своjих почетака Деjан Стаjић. Чврсто jе длучио да се бави производњом козjег сира, те jе тако на пространим пашњацима у околини села Топлац направио фарму коза, настанивши педесетак расних коза - француских алпина. Реч jе о раси коjа потиче са француских Алпа и коjа даjе знатно више млека у односу на друге врсте. Млечност ове расе jе од 500 до 800 литара током периода jедне лактациjе коjа траjе око 280 дана. Уз све то ова раса коза веома jе прилагодљива различитим условима гаjења, отпорна на болести, а музни век jе и од седам до десет година.
„Испоставило се да алпска сорта коза у своjоj исхрани користи десетоструко више врста биљака него крава или обична, бела овца. И захваљуjући разноврсноj исхрани, млеко и сир немаjу онаj интензивни мирис због коjег многи не jеду козjе производе, упркос њиховим своjствима и нутритивним вредностима. Такође, производи коjи се добиjаjу од алпске козе не налазе се често на тржишту, те су због тога на цени’’, наглашава Стаjић. Лако прилагодљиве, уз посвећеност и бригу чланова породице Стаjић, козе су веома добро напредовале на газдинству, а богати пашњаци допринели су да у старту даjу приносе млека неопходне за производњу сира. „Недуго затим циљ jе остварен, настали су природни домаћи производи „Газдинства Стаjић”, а самим тим и велика потражња за природним домаћим козjим сиревима. Наши сиреви сада су на мениjу врхунских ресторана, хотела али и броjних домаћинстава на териториjи Врања, Скопља, Београда… Потражња jе велика тако да се понекад на испоруку чека и до 30 дана. Велики труд улажу сви запослени, почев од људи коjи се брину о козама, преко оних коjи се баве прерадом млека и производњом сирева, до креативног тима наших ПР менаџера, дизаjнера, фотографа да би „Газдинство Стаjић” сада било већ препознатљиво. Осваjамо тржиште и полако постаjемо бренд jуга Србиjе’’, истиче Деjан Стаjић.
Деjан и његов тим предано су радили на промоциjи производа „Газдинства Стаjић’’, а њихов квалитет први су препознали власници ресторана у Врању коjи су били и остали стални купци. Такође, производни програм „Газдинства Стаjић’’ промовисан jе на броjним манифестациjама не само у граду већ и широм земље. Гостовали су и у неким од наjгледаниjи емисиjа jавних сервиса као што су „Шареница’’, „Укуси мога краjа’’ и „ Жикина шареница’’. Производи „Газдинства Стаjић ‘’ нашли су се на саjмовима у Новом Саду и у Солуну, а запослени се редовно усавршаваjу на броjним семинарима у земљи и окружењу, пре свега Македониjи и Грчкоj. Да осим квалитета и паковање продаjе робу потврдила jе Деjанова идеjа да сир пакуjе и продаjе у дрвеним качицама производеним на традиционалан начин, па тако упакован сир транспортуjе и купцима широм Србиjе, Македониjе и Хрватске…Искрено веруjе да се уз добру идеjу труд и упорност увек исплате. Такође, сматра да резултати никада не изостаjу ако се уз све то примени и стечено знање. Младим људима поручуjе да следе своjе снове, веруjу у себе, буду упорни и успех jе неминован.