• Grad Vranje
  • ГРАД ВРАЊЕ

    Званична презентација града

Централа:
+381 (0)17 402 300
Портирница:
+381 (0)17 402 368
ГРАД ВРАЊЕ
Градска управа
Краља Милана бр. 1
17500 Врање
A+ A-

29. март 2023.

Градоначелник Миленковић разговарао са амбасадором САД Кристофером Хилом

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, разговарао је данас са амбасадором САД у Србији Кристофером Хилом, који боравак на југу Србије завршава посетом Врању. Градоначелник Миленковић је упознао амбасадора са историјом и богатим културним наслеђем Врања, као и са економском и привредном ситуацијом у граду. Он је истакао да је са америчким организацијама USAID i Spirit of America реализован значан број пројеката у претходном периоду. Говорећи о сарадњи локалних самоуправа у Пчињском округу, градоначелник је рекао да је у току реализација пројекта изградње Регионалног центра за управљање отпадом, вредног 19 милиона евра. „Регионални и инфраструктурни пројекти, то су кључни моменти који ће унапредити квалитет живота свих грађана“, додао је Миленковић. Амбасадор Хил је рекао да уживао у посети југу Србије, истичући да је политичким лидерима у Прешеву и Бујановцу пренео јасну поруку да „у овом делу Србије неће бити промена граница“. У том смислу, Хил је истакао да Град Врање има велику одговорност за читав регион јер је економски и политички центар Округа и има значајну улогу у повезивању локалних заједница. На иницијативу градоначелника Миленковића, амбасадор Кристофер Хил се посебно заинтересовао за предлог пројекта изградње нове зграде „Американског дома“ у Врању, који ће добити име по свом оснивачу, Џону Фронтигаму. Такође, амбасадор Хил се сложио са предлогом градоначелника да је неопходно обновити рад „Америчког кутка“ у градској Библиотеци.

Након састанка, градоначелник Врања др Слободан Миленковић и амбасадор САД у Србији, Кристофер Хил, обратили су се новинарима. Градоначелник Миленковић известио је новинаре да је на састанку било речи о темама које се тичу локалне самоуправе, али и регионалног повезивања свих опшптина у Пчињском округу. "Што се тиче локалне самоуправе представио сам пројекте које смо имали до сада са USAID, односно са Америчком развојном агенцијом, али и са невладином организацијом Spirit of America", истакао је градоначелник.

Амбасадор САД у Србији, Кристофер Хил, захвалио се градоначелнику на срдачној добродошлици и изразио је задовољство што је у посети Врању, као изузетно лепом и историјском граду Републике Србије. ,,Оно што желим да нагласим јесте да сам намеран да учиним све што могу да се побољша сарадња са овим регионом, тако да има доста тога што могу понети кући као домаћи задатак који треба да обавим. Оно што као Американац могу да кажем је да ће се Америка потрудити да помогне да млади људи остану овде, у овом региону. Већ сада за то постоје велике могућности. Постоји добра инфраструктура, ради се на унапређењу положаја младих, али морамо се и даље усмеравати ка томе да изградимо боље економско окружење које ће их охрабрити да остану овде. На крају хоћу да нагласим да смо заинтересовани за читав регион, а Врање је кључни град у овом региону, тако да ћу имати много тема за размишљање, као и много тога да урадим када се вратим у Београд,'' истакао је амбасадор  Хил.