• Grad Vranje
  • GRAD VRANJE

    Zvanična prezentacija grada

Centrala:
+381 (0)17 402 300
Portirnica:
+381 (0)17 402 368
GRAD VRANJE
Gradska uprava
Kralja Milana br.1
17500 Vranje
A+ A-

29. mart 2023.

Gradonačelnik Milenković razgovarao sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, razgovarao je danas sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom, koji boravak na jugu Srbije završava posetom Vranju. Gradonačelnik Milenković je upoznao ambasadora sa istorijom i bogatim kulturnim nasleđem Vranja, kao i sa ekonomskom i privrednom situacijom u gradu. On je istakao da je sa američkim organizacijama USAID i Spirit of America realizovan značan broj projekata u prethodnom periodu. Govoreći o saradnji lokalnih samouprava u Pčinjskom okrugu, gradonačelnik je rekao da je u toku realizacija projekta izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom, vrednog 19 miliona evra. „Regionalni i infrastrukturni projekti, to su ključni momenti koji će unaprediti kvalitet života svih građana“, dodao je Milenković. Ambasador Hil je rekao da uživao u poseti jugu Srbije, ističući da je političkim liderima u Preševu i Bujanovcu preneo jasnu poruku da „u ovom delu Srbije neće biti promena granica“. U tom smislu, Hil je istakao da Grad Vranje ima veliku odgovornost za čitav region jer je ekonomski i politički centar Okruga i ima značajnu ulogu u povezivanju lokalnih zajednica. Na inicijativu gradonačelnika Milenkovića, ambasador Kristofer Hil se posebno zainteresovao za predlog projekta izgradnje nove zgrade „Amerikanskog doma“ u Vranju, koji će dobiti ime po svom osnivaču, Džonu Frontigamu. Takođe, ambasador Hil se složio sa predlogom gradonačelnika da je neophodno obnoviti rad „Američkog kutka“ u gradskoj Biblioteci.

Nakon sastanka, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil, obratili su se novinarima. Gradonačelnik Milenković izvestio je novinare da je na sastanku bilo reči o temama koje se tiču lokalne samouprave, ali i regionalnog povezivanja svih opšptina u Pčinjskom okrugu. "Što se tiče lokalne samouprave predstavio sam projekte koje smo imali do sada sa USAID, odnosno sa Američkom razvojnom agencijom, ali i sa nevladinom organizacijom Spirit of America", istakao je gradonačelnik.

Ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil, zahvalio se gradonačelniku na srdačnoj dobrodošlici i izrazio je zadovoljstvo što je u poseti Vranju, kao izuzetno lepom i istorijskom gradu Republike Srbije. ,,Ono što želim da naglasim jeste da sam nameran da učinim sve što mogu da se poboljša saradnja sa ovim regionom, tako da ima dosta toga što mogu poneti kući kao domaći zadatak koji treba da obavim. Ono što kao Amerikanac mogu da kažem je da će se Amerika potruditi da pomogne da mladi ljudi ostanu ovde, u ovom regionu. Već sada za to postoje velike mogućnosti. Postoji dobra infrastruktura, radi se na unapređenju položaja mladih, ali moramo se i dalje usmeravati ka tome da izgradimo bolje ekonomsko okruženje koje će ih ohrabriti da ostanu ovde. Na kraju hoću da naglasim da smo zainteresovani za čitav region, a Vranje je ključni grad u ovom regionu, tako da ću imati mnogo tema za razmišljanje, kao i mnogo toga da uradim kada se vratim u Beograd,'' istakao je ambasador  Hil.