Gradske vesti

Potpisan Sporazum o izgradnji solarnih panela

12. septembar 2011, Vranje
 • Potpisan Sporazum o izgradnji solarnih panelaPotpisan Sporazum o izgradnji solarnih panela
  1/2

  Današnjim potpisivanjem ugovora sa Gradom Vranjem,  kompanija „Euro Solar Park“ obezbedila je potencijalni razvoj fotonaponskog parka na solarnu energiju kapaciteta 150 megavata. U nameri da projekat preraste u jedan od najvećih solarnih energetskih parkova u Evropi, „Euro Solar Park“ je uspostavio stratešku saradnju sa jednom od najvećih, privatnih kompanija za obnovljivu energiju u Kini.  Izgradnja će biti izvršena u nekoliko faza, a ceo projekat će biti realizovan u narednih pet godina.  Prva faza implementacije će biti izrada pilot projekta kapaciteta do 10 megavata.  Identifikovana lokacija je u Ranutovcu, blizu gradskog centra, na površini od 30 hektara. Implementacija ovog projekta doprineće strategiji Grada Vranja da postane jedan od vodećih „zelenih“ gradova u Evropi. Kompanija je u fazi finalnih pregovora sa Ministarstvom infrastrukture i energetike u nameri da realizuje finalni Sporazum o kupovini energije (PPA), koji se odnosi na pilot projekat. Namera je da se aplicira za nacionalnu tarifu za inicijalni kapacitet od 10 megavata, a da se ostatak proizvedene zelene energije od ukupno 150 megavata, izveze iz Srbije i proda na tržištu EU.  

   

   

  “Nakon mnogo meseci napornog rada i pregovora, imamo zadovoljstvo da objavimo da smo postigli dogovor i potpisali ugovor sa Gradom Vranjem. U ovom momentu blizu smo dostizanja potrebnih ekonomskih uslova u nameri da započnemo izgradnju pilot projekta.”, rekao je Stiven Hou, predsednik i glavni izvršni direktor kompanije. “Narednih meseci, računamo na pozitivan odgovor Ministarstva za infrastrukturu i energetiku za dobijanje energetske dozvole, kao i na podršku Grada Vranja i Vlade Republike Srbije za realizaciju započete investicije“, istakao je Hou.

   

  “Projekti u Vranju ne samo da će doprineti snažnom širenju „Euro Solar Parka“ u jugoistočnoj Evropi, već su i velika mogućnost za Srbiju da razvije svoje kapacitete u proizvodnji obnovljive energije i da promoviše sebe kao energetskog lidera u ovom delu Evrope.”, rekao je Gvapo Tripović, Direktor „Euro Solar Park Srbija“ i regionalni direktor za jugoistočnu Evropu.

   

  “Kada govorim o projektu, reći ću da je ovo najveća investicija koja se dogodila u regionu južne Srbije. Ovo je druga faza nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u januaru ove godine, a ovaj projekat će uticati da Vranje postane jedan od lidera u proizvodnji zelene energije u Evropi. Ovo, takođe, pokazuje da je Grad Vranje ozbiljan i odgovoran partner i koristim ovu priliku da pozovem i druge investitore da dođu u Vranje  i investiraju“, rekao je prilikom potpisivanja Sporazuma Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja.