Gradske vesti

Obeležen 11. novembar Dan primirja

11. novembar 2017, Vranje
 • Obeležen 11. novembar Dan primirjaObeležen 11. novembar Dan primirjaObeležen 11. novembar Dan primirjaObeležen 11. novembar Dan primirjaObeležen 11. novembar Dan primirjaObeležen 11. novembar Dan primirjaObeležen 11. novembar Dan primirjaObeležen 11. novembar Dan primirjaObeležen 11. novembar Dan primirjaObeležen 11. novembar Dan primirjaObeležen 11. novembar Dan primirja
  1/11

  Polaganjem venaca i cveća na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora u centru grada, u Vranju je danas obeležen 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Ističući da se svet, u periodu od 1914 – 1918. susreo sa nemilosrednim razaranjima i masovnim uništenjem, predsednik Skupštine dr Dejan Tričković je rekao da je rat ovakvih razmera promenio mapu Evrope, uslovio promenu teritorijalnih granica, stvaranje novih država i milione ljudskih žrtava. “Danas je dan kada slavimo mir, čuvamo nacionalnu istoriju ali i dan kada nas ovakva okrutna tragedija naše istorije opominje da moramo da shvatimo ogroman značaj i vrednost mira i spokoja. Golgota naših predaka treba da bude opomena svima nama. Moralna dužnost nam je da naše pretke nikada ne zaboravimo, da o njihovom herojstvu stalno govorimo. Nažalost, i danas su pred nama mnogobrojni izazovi  koje treba savladati. Na nama je da težimo budućnosti u kojoj ćemo se zajedno boriti za mir i napredak”, rekao je u svom obraćanju dr Dejan Tričković. Vence i cveće, položili su gradonačelnik dr Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave, BIA-e, gradske opštine Vranjska Banja, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije, SUBNOR-a, delegacije političkih stranaka i obrazovnih ustanova. Učenik Gimnazije Dušan Tomić kazivao je stihove “Plave grobnice” Milutina Bojića, dok je Jelena Antić, takođe učenice Gimnazije, recitovala pesmu “Među svojima”, Vladislava Petkovića Disa.

  Srbija, iako je bila među pobednicama, pretrpela je velike posledice krvave pobede. Ona je u Velikom ratu, prema podacima Konferencije mira u Parizu izgubila 1.247.435 ljudi, odnosno 28% od celokupnog broja stanovnika prema popisu iz 1914. godine.